Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Termovizní zobrazování ve výtahovém průmyslu

Mnoho výtahových mechaniků si přeje mít magické zařízení, které by dokázalo řešit problémy výtahů ve strojovně výtahu. Ještě tak daleko nejsme, ale termovizní zobrazení může být krokem správným směrem.

Na krátkou vzdálenost může ručně ovládaná termovizní kamera sledovat vadné elektrické spoje, vadná ložiska stroje a jiné obecné problémy, které se jinak mohou zanedbat a eventuálně mohou vést k neplánovanému vyřazení výtahu z provozu.

Diagnostické problémy výtahového průmyslu jsou stejné, jako v jiných průmyslových oborech, které pracují s motory, elektromechanickými zařízeními a polovodičovými prvky. Ve výtahovém průmyslu existují další problémy, jako je relativně vysoké napětí (v Kanadě často 600 V) a skutečnosti, že vyřazení výtahu z provozu může vést k problémům se správci budovy.

Termovizní zobrazování (nebo infračervené termovizní záznamy) jsou obvyklé v elektrotechnickém průmyslu. Ve výtahovém průmyslu to zatím není obvyklé. Není tam obvykle žádné školení požadované pro práci s termovizními kamerami, protože pracovník musí rozumět termografickým záznamům a rovněž výtahům, aby mohl vysvětlit záznamy, které je tak snadné pořídit. Jak název ukazuje, termovizní kamera vytváří digitální infračervený obraz, který znázorňuje teplotu povrchu, který snímá – záznam by měl být sledován v tmavém prostoru.

Mnoho zařízení se špatnou funkcí vytváří teplo ještě před konečným selháním. Při údržbě se termovizní zobrazování používá pro vyhledávání kritických komponent, aby se zjistilo zvýšení teploty před poruchou zařízení. Sleduje se elektrické zařízení, ložiska a řemeny.

Představujeme čtyři případy, kde termovizní záznamové zařízení pomohlo řešit problémy výtahů:

  1. Zapojili jsme se do modernizace výtahu, která zahrnovala nový převodový stroj a rozváděč pro služební výtah v budově. Po záměně pohonu s motorgenerátorem pohonem s proměnným napětím a frekvencí dodavatel výtahu a jeho majitel zaznamenali, že teplota ve strojovně nebyla pod 32°C. Všechno ve strojovně bylo teplé a především se nebylo možno dotknout převodového stroje. Dodavateli výtahu se zdálo, že teplota stroje je vzhledem k teplotě strojovny normální. Samozřejmě nerekuperační odpory nového rozváděče vyzařující teplo (na rozdíl od původního pohonu, který byl rekuperační) byly zaznamenány naší termovizní kamerou jako původce nadměrného zvýšení teploty ve strojovně. Proměnlivý rozsah termovizní kamery umožňuje zjišťovat buď velký nebo malý rozsah teplot. Při malém rozsahu lze zjišťovat gradient teploty 0,5 stupně.
  2. Zapojili jsme se do odhalování poruch řízení velice starého výtahu. Po kontrole zařízení jsme udělali servisnímu podniku řadu doporučení na nápravná opatření. Jedno doporučení se týkalo náhrady jedné svorky vodiče, která byla po létech zkorodována. Dodavatel výtahu doporučení neakceptoval, protože to nebyl žádný problém. Rychlá termovizní kontrola ukázala, že svorka se stala odporem v daném obvodu a problém byl vyjasněn.
  3. Při kontrole provádění údržby jsme zjistili, že jedna strana dvouampérové pojistky vykazuje neobvyklé zvýšení teploty. Pravděpodobně se dalo čekat, že pojistka shoří nebo že nesedí správně ve svém držáku. Servisní firma vyměnila pojistku a teplota se vrátila do normálu.
  4. Po vstupu do strojovny se třemi převodovými stroji jsme zjistili ihned něco nenormálního. Kamera rychle identifikovala jasné místo na brzdě jednoho ze tří strojů. Bližší obhlídkou jsme zjistili, že brzda vázne a teplota se zvýšila na 65°C.

Tyto příklady ukazují naše zkušenosti s kamerou. Termografické záznamy mají také svoje omezení včetně toho, že se nemusí snímat jenom určitý povrch a teplotu může odrážet i jiný povrch. Co je důležitější – větší zkušenost a více dokumentace s termovizní kamerou nám může zabránit opravám v důsledku poruch.


Uveřejněno se souhlasem vydavatele časopisu Elevator World (12/08) pana R.S.Caporaleho.

 
 
Reklama